Konzumace čokolády zlepšuje náladu a snižuje hladinu stresových hormonů

Konzumace čokolády zlepšuje náladu a snižuje hladinu stresových hormonů

Možná jste sami zaznamenali, že jakmile si dáte čtvereček čokolády, zlepší se vám nálada a zapomenete na všechny nepříjemné zážitky. Na vaší tváři se rozhostí úsměv společně s tím, jak se uvolňuje napětí, které sužovalo vaši nervovou soustavu. Pozitivní účinky čokolády nejsou ale jen mýtem, její dopad na fungování lidského mozku zkoumali i švýcarští vědci, kteří potvrdili přímou souvislost mezi konzumací čokolády a zvyšováním hladiny některých hormonů a neurotransmiterů, jejichž nedostatek může způsobovat podrážděnost a agresivitu.

Jaké pro lidské tělo pozitivní látky se vyskytují v čokoládě?

U osob pravidelně konzumujících alespoň minimální množství čokolády byla vědecky prokázána nižší hladina stresových hormonů, jako například katecholaminu a kortizolu. Při polykání čokolády se naopak uvolňují hormony, které lidskému tělu i jeho majiteli přinášejí libé pocity. Jedním z nich je látka zvaná Fenylethylam produkovaný lidským libmickým systémem. Tento hormon lidské tělo produkuje například ve chvílích kontaktu s milovaným člověkem anebo právě při konzumaci čokolády. Mimoto je v čokoládě obsažena také látka zvaná Anandamind,což je endogenní kanabinoid, který si v přirozené podobě lidské tělo produkuje samo. Jestliže je ho málo, dochází ke vzniku depresí, intenzivnějším pocitům bolesti a dalším nelibým vjemům. Naopak jeho dostatečné množství vyvolává pocity uvolnění a pohody. Zajímavé je, že intenzivnější účinky nastávají po konzumaci čokolády s vyšším obsahem kakaových bobů.

Přírodní afrodiziakum především pro ženy

Na základě výzkumů a pozorování bylo potvrzeno také to, že pravidelná konzumace čokolády vede ke spokojenějšímu milostnému životu, za což může pravděpodobně aminokyselina nazvaná Arginin, u níž byly prokázány afrodisiakální účinky.

Kde se berou kakaové boby?

Tato oblíbená plodina vyrůstá z kmene kakaovníku, jehož je plodem. Po sklizni se boby fermentují a suší, aby obsahovaly co nejmenší množství vody, a bylo je možné transportovat na velké vzdálenosti bez rizika zkažení.

Od kakaových bobů k čokoládě

Před tím, než se z nich stane čokoláda, je potřeba kakaové boby upražit, nadrtit na drobné kousky a pomlít na speciálním stroji. Tím dojde k oddělení kakaového másla, které se ale zpětně do čokolády přidává. Aby byla čokoláda jemnější, je po delší dobu bez přestávky hnětena, čímž získává svoji krémovou konzistenci. Do získané hmoty se nakonec přidává ještě nezbytný cukr, sušené mléko a případně i další přísady jako vanilka, oříšky, koření, sušené ovoce a podobně. Pak se již jen výsledná hmota nalije do forem a nechá utuhnout. Nakonec se zabalí a putuje k zákazníkům, kteří si její konzumací navozují pocit štěstí a pohody anebo tyto pozitivní vjemy mohou darovat svým blízkým.

Vše skladem, k odeslání
Doprava zdarma od 1500 Kč
Dárek k nákupu nad 1000 Kč
Doprava do 3-5 pracovních dnů