Kanabinol (CBN): kanabinoid, který vám pomůže usnout

Kanabinol (CBN): kanabinoid, který vám pomůže usnout

Většina z více než 100 kanabinoidů obsažených v konopí vzniká přeměnou své kyselé formy. V případě CBN tomu tak ale není. Ne, že by kyselina, z níž by tento kanabinoid mohl vzniknout, neexistovala, pouze není jeho pramáti, jako je tomu v jiných případech. Ke vzniku CBN totiž dochází vlivem oxidace THC v důsledku nevhodného skladování.

CBN je velmi účinné sedativum

Stejně jako v případě THC je i CBN psychoaktivní. Ale pouze slabě. Z tohoto hlediska se jeví pro některé uživatele, kterým právě vysoká psychoaktivita u THC činí problém, jako příjemná alternativa. U většiny uživatelů navíc Kanabinol vykazuje sedativní až uspávající účinky, proto se jeho užívání doporučuje pro řešení potíží se spánkem a usínáním obecně. Podle laboratorních výzkumů pomáhají k dosažení žádoucích výsledků dokonce nižší dávky CBN ve srovnání s konvenčními léky na spaní. Účinky tohoto kanabinoidu jsou navíc dlouhodobé a jeho efekt přetrvá až několik hodin.

Přírodní lék proti bolesti a glaukomu

Současně se sedativními účinky vykazuje Kanabinol také pozitivní vliv na tlumení bolesti. V tomto ohledu funguje podobně jako THC jen za přítomnosti výrazně nižších psychoaktivních účinků. Podobné působení jako v případě THC se předpokládá i při snižování nitroočního tlaku, který je závažným průvodním jevem zeleného zákalu (glaukomu). Studie z roku 2008 provedená italskými vědci navíc prokázala pozitivní vliv CBN v léčbě bakteriálních infekcí vyvolaných MRSA (zlatý stafylokok). K tomuto účelu by měl postačit CBN přidaný do krému natíraného na postižené místo pokožky. Vzhledem k tomu, že CBN pomáhá také v omezování rozvoje vrásek, další z výrobků, které by jej mohly v budoucnu obsahovat, jsou tzv. anti-aging kosmetické přípravky.

Zpomalení postupu osteoporózy a procesu stárnutí

Další studie předběžně prokazují také pozitivní vliv CBN na růst kostí a eliminaci osteoporózy, která sužuje zejména ženy ve vyšším věku. Účinky CBN by mohly být využívány i pro urychlení léčby zlomenin. Současně bylo po konzumaci CBN předběžně prokázáno také snižování procenta volných radikálů v krvi a tedy zpomalování stárnutí či urychlení léčby popálenin a dalších kožních chorob.

Jak získat z konopí CBN?

Postup není zcela jednoznačný a je poměrně komplikovaný. Někteří pěstitelé se snaží získat konopí s větším procentem CBN záměrnou oxidací starších uložených palic, jiní nechávají rostlinu záměrně dokončit několik cyklů řízeného stárnutí, aby se koncentrace Kanabinolu zvýšila na nejvyšší možnou. Naštěstí si dnes již můžete pořídit oleje či tinktury s obsahem CBN. Pozor ale na jejich předávkování. Nic závažného se vám zřejmě nestane, ale únava a ospalost, kterou byste si mohli přivodit, může zejména při potřebě soustředění hrát negativní roli. Přípravky s obsahem CBN proto užívejte raději odpoledne a večer a v případě, že vás již nečeká žádný náročný výkon.

Jak je to s legalitou užívání CBN?

Podobně jako v případě léčebného konopí, jehož užívání je sledováno. Přípravky s obsahem CBN tak nejsou volně dostupné jako ty obsahující pouze nepsychoaktivní CBD či CBG. V současné době je můžete pořídit stejně jako léčebné prostředky obsahující THC na lékařský předpis. Jejich výrobu a distribuci navíc může zajišťovat jen několik státem kontrolovaných subjektů. Přesto však výzkumy Kanabinolu postupují neustále vpřed a lze tedy očekávat, že v brzké době se výtažky z Kanabinolu stanou součástí některých léčebných prostředků, případně se výrobky z léčebného konopí stanou dostupnějšími pro širokou veřejnost.

Vše skladem, k odeslání
Doprava zdarma od 1500 Kč
Dárek k nákupu nad 1000 Kč
Doprava do 3-5 pracovních dnů