Konopný terpen Humulen rakovině nevoní?

Konopný terpen Humulen rakovině nevoní?

Terpeny jsou organické sloučeniny obsažené v listech, kořenech i květech rostlin, které mohou za vůni, jež tyto rostliny produkují.  V přirozené podobě je známo více než 20 000 terpenů, které jsou součástí silic nebo éterických olejů z konkrétních rostlin. Právě v této podobě se lze s terpeny potkat v jejich nejvyšší koncentraci. Kromě rostlin se s terpeny setkáte také v pryskyřici stromů. I tady mohou za její charakteristickou vůni. V konopí jsou terpeny vedle kanabinoidů dalšími látkami, které stojí za hlubší prozkoumání.

Za charakteristické aroma konopí mohou terpeny

Zní to neuvěřitelně, ale v jediné odrůdě konopí můžete narazit na více než 200 různých terpenů. Jde o biologicky aktivní látky v konopí, jejichž molekula je tvořena spojením řetězců s pěti uhlíky. Vyznačují se typickou vůní a jsou poměrně nestabilní, úpravou natě rostliny například sušením velice rychle vyprchají. Terpeny jsou obsaženy i v jiných rostlinách, z nichž se stejně jako z konopí dají získávat destilací, jejímž výsledkem může být silice anebo éterický olej. V případě silice z konopí je zajímavé, že se jejich vůně může lišit i u stejné odrůdy pěstované v odlišných podmínkách. Bohužel ani složení terpenů v rostlinách konkrétní odrůdy není vždy stejné. Bylo zjištěno, že téměř vždy se v rostlinách konopí vyskytují terpeny beta-karyofylen a myrcen. Ze známých terpenů lze v konopí narazit také na linalool, pinen a limonen. Jedním z terpenů obsažených v konopí je terpen zvaný Humulen označovaný také jako alfa-karyofylen, který je mimo jiné obsažen také ve chmelu a může za jeho charakteristickou vůni. A právě z latinského pojmenování chmelu otáčivého (Humulus Lupulus) vychází i název tohoto terpenu.

Sedativum i léčba zánětů

Humulen lze kromě konopí nalézt také v hřebíčku, šalvěji, bazalce či ženšenu, tedy v rostlinách, které jsou často využívány jako sedativa, ačkoliv u nich tato vlastnost nebyla prozatím vědecky potvrzena. Humulen je ale znám také svými schopnostmi tlumit záněty a to opravdu velice efektivně. Výsledky působení humulonu v této oblasti jsou srovnatelné s těmi, které mají chemicky vyrobené preparáty, například kortikosteroidy. Protizánětlivé účinky Humulenu při jeho povrchovém použití byly podrobeny zkoumání například v rámci studie na myších v roce 2008. Studie vyzněla ve prospěch Humulenu.

Naděje na protinádorovou léčbu?

Výzkumy v oblasti působení terpenu na zastavení růstu rakovinných buněk jsou velmi nejasné. Konkrétní závěr zatím není konečný, protože u některých typů buněk experimenty prokázaly schopnost Humulenu zastavit jejich růst, u jiných jej naopak jeho přítomnost povzbudila. V recenzovaném vědeckém časopisu Planta Medica byly v roce 2003 uveřejněny výsledky výzkumu působení Humulenu, který ale pocházel z jedle, na pevné nádory. Omezení jejich růstu bylo opravdu prokázáno. Humulen je v současné době podroben intenzivnímu výzkumu, proto je možné, že se v nejbližší době objeví nové skutečnosti týkající se vztahu Humulenu k nádorovému bujení.

Vlastnosti terpenů

Jak již bylo řečeno, molekula terpenů je tvořena spojením řetězců s pěti uhlíky. Ty se u většiny terpenů mohou dále propojovat a dát vzniknout tzv. monoterpenu, který má 10 uhlíkových atomů. Jestliže se spojí tři pětiuhlíkové řetězce, vznikne molekula s 15 atomy uhlíku, tzv. seskviterpen. Molekula s 20 atomy uhlíku je pak označována jako diterpen, s 30 triterpen a podobně. Jako polyterpen je pak označována molekula se stovkami atomů uhlíku. Tyto vlastnosti má například kaučuk. Drtivá většina terpenů se v konopí vyskytuje ve formě monoterpenů či seskviterpenů. Nejinak je tomu i v případě Humulenu, který se nejčastěji vyskytuje ve formě monoterpenu. Mezi odrůdy konopí s vysokým obsahem Humulenu patří například White widow, Super Lemon Haze, Headband a další.

Vše skladem, k odeslání
Doprava zdarma od 1500 Kč
Dárek k nákupu nad 1000 Kč
Doprava do 3-5 pracovních dnů