Užívání léčebného konopí je u nás legální. Za jakých podmínek?

Užívání léčebného konopí je u nás legální. Za jakých podmínek?

Prodej konopí pro léčebné účely je v České republice legální. Mohou jej však předepisovat pouze lékaři jasně vymezených odborností na několik konkrétně specifikovaných chorob. Jeho distribuce se řídí Zákonem o návykových látkách 167/1998 Sb. a Vyhláškou o stanovení podmínek pro předepisování, přípravu, distribuci, výdej a používání individuálně připravovaných léčivých přípravků s obsahem konopí pro léčebné použití 236/2015 Sb.

Co se skrývá za konopím pro léčebné použití?

Konopí pro léčebné použití lze zakoupit pouze v lékárně, a proto musí splňovat stejné požadavky, jaké jsou kladeny na ostatní léčiva, která jsou v lékárnách vydávána. Není však požadováno za hlavní léčebný přípravek na konkrétní chorobu, z hlediska indikace jde o léčbu doplňkovou sloužící ke zmírnění příznaků některých závažných onemocnění spojených s chronickou bolestí. Právě nesnesitelná dlouhodobá bolest bývá nejčastější příčinou k předepsání léčebného konopí. Z biologického hlediska jsou základem léčebného konopí nasušené samičí květy odrůdy Canabis indica nebo Canabis sativa, mezi jejich účinné látky patří THC a CBD. Jejich obsah u CBD může kolísat od 0,1 do 19 % a u THC od 0,3 do 21 %.

Jak v praxi vypadá postup získání léčebného konopí?

Předepisovat léčebné konopí mohou pouze lékaři některých odborností. V současné době je jich oprávněno třináct a jde například o neurology, revmatology, onkology či lékaře zaměřené na paliativní péči. Celkem může v České republice předepisovat léčebné konopí přibližně 60 lékařů. Léčebné konopí je vydáváno jako léčivý přípravek připravovaný individuálně a aby bylo vydáno, je potřeba mít elektronický recept. Lékárny jej mohou nakupovat výhradně od Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) za cenu mírně nad 100 Kč za 1 g. Jiné dodavatele lékárny prozatím využívat nesmějí. To by se ale mohlo změnit v souvislosti s rozhodnutím OSN o vyjmutí konopí ze seznamu nejnebezpečnějších narkotik, které proběhlo v prosinci roku 2020. V případě, že na tento verdikt naváže příslušná národní legislativa, mohlo by se léčebné konopí dostat na dosah široké veřejnosti díky nižší ceně a absenci kontroly SÚKL.

Onemocnění, na která lze předepsat léčebné konopí

Jak již bylo řečeno, předepisování léčebného konopí je spojeno především s chorobami charakteristickými úpornými bolestmi. Jde například o roztroušenou sklerózu, s níž souvisí spasticita svalstva. Ta může doprovázet o zranění míchy, páteře, mozku anebo jiné neurologické onemocnění. Léčebné konopí je možné také předepsat na zmírnění třesu způsobeného Parkinsonovou chorobou či na samotnou neutišitelnou bolest související například s onkologickou chorobou anebo onemocněním pohybového ústrojí. Mohlo by se zdát, že je konopí předepisováno výhradně na tišení bolesti, není tomu ale tak. Lze jej totiž předepsat i na eliminaci negativních příznaků souvisejících s chorobou HIV či podporu chuti k jídlu při onkologických onemocněních.

V každém ohledu ale platí, že choroby, na které je možné léčebné konopí předepsat, jsou považovány za vážné a konopí pomáhá tam, kde konvenční léčba již selhala.

Vše skladem, k odeslání
Doprava zdarma od 1500 Kč
Dárek k nákupu nad 1000 Kč
Doprava do 3-5 pracovních dnů