Nejčastější druhy konopí a jejich specifika aneb od sativy k indice

Nejčastější druhy konopí a jejich specifika aneb od sativy k indice

Konopí existuje po celém světě tisíce let v mnoha variantách a odrůdách lišících se nejen chutí a účinky, ale také chemickým složením a intenzitou růstu. Z konopí se vyráběl papír, potrava, látky, provazy a celá řada dalších produktů. Přestože existují tisíce odrůd konopí, lze tento druh rozdělit do 3 základních odrůd, které mají některé vlastnosti podobné.

Oficiálně existuje pouze jeden druh

A to konopí seté (Cannabis sativa). Moderní věda však připouští také existenci druhů Cannabis indica (Konopí indické) a Cannabis ruderalis (Konopí rumištní).

Konopí seté

Nejčastěji se vyskytující konopí seté může dosahovat výšky až okolo dvou metrů. Ke svému růstu potřebuje teplé podnebí a intenzivní sluneční paprsky. Vyznačuje se silným olistěním. Je poměrně náročné jednoznačně shrnout vlastnosti tohoto širokého spektra konopných variant, v sativě se totiž mohou vyskytnout psychoaktivní i nepsychoaktivní kanabinoidy v různých koncentracích v závislosti na konkrétní vyšlechtěné odrůdě.

Konopí indické

Cannabis indica je od sativy k rozeznání na první pohled. Zatímco konopí seté je poměrně vysoké a štíhlé, indica je jeho podsaditá a menší sestřenice pocházející z vysokohorských oblastí Pákistánu, kde musela čelit při svém vývoji mnohem náročnějším klimatickým podmínkám. Konopí indické připomíná na první pohled spíše keř a dokonce i jeho listy mají specifický robustnější tvar. Na rozdíl od konopí setého se to indické vyznačuje kratší dobou kvetení a výrazně vyššími koncentracemi psychotropního kanabinoidu THC. Nepsychotropní kanabinoidy, jako například CBD, jsou v konopí indickém sice také obsaženy, ale v mnohem nižší míře.

Konopí rumištní

Tato odrůda konopí představuje jistý kompromis mezi dvěma výše zmíněnými. Konopí rumištní je odolnější než konopí seté a podobně jako konopí indické také pochází ze Střední Asie. Jeho výhodou je, že k započetí kvetení nevyžaduje světlo. Rostliny jednoduše začnou kvést v předem danou dobu bez ohledu na to, zda mají dostatek světla či ne. Z hlediska obsahu kanabinoidů je v tomto druhu konopí menší procento těch psychotropních včetně THC a více jsou zastoupeny nepsychotropní kanabinoidy. Některé odrůdy Cannabis ruderalis se dokonce mohou pochlubit nejvyššími koncentracemi Kanabidiolu (CBD).

S jakým dalším označením je možné se souvislosti s konopím setkat?

Mezi dvě nejvýznamnější patří technické konopí (hemp) a marihuana. Zatímco rostliny technického konopí neobsahují téměř žádné psychoaktivní látky (zato v sobě mají vysoký podíl nepsychotropních kanabinoidů), je marihuana pěstována právě pro vysoký obsah THC. Jako marihuana bývá tedy označováno konopí všech tří druhů, které obsahuje vysoký podíl psychotropních kanabinoidů. Zatímco marihuana je nejčastěji pěstována samostatně, na technické konopí obvykle narazíme na polích, protože rostliny je možné pěstovat blízko sebe. Jediné, na co je potřeba dát pozor, je obsah THC, který v technickém konopí nesmí být vyšší než 0,3%. Bohužel právě podoba technického konopí a marihuany j příčinou toho, proč je tato rostlina ve většině světa považována za nelegální. To je ale škoda, protože z této nenáročné rostliny může výborně těžit průmysl po celém světě.

Specifika lékařského konopí

Někdo se možná setkal také s pojmem lékařské konopí, za které bývají považovány odrůdy bohaté na THC, CBD či dokonce terpeny. Není specifikována konkrétní odrůda konopí, která by byla automaticky označována jako léčebné konopí, protože jeho použití je závislé na konkrétních obtížích toho kterého pacienta. Ve všech případech ale platí, že lékařské konopí je vydáváno na předpis, získat je možné jej pouze v lékárně a jeho využití je ve většině států světa velice přísně regulováno. Konopí určené pro léčbu musí projít specifickými testy a mít certifikovaný původ.

Vše skladem, k odeslání
Doprava zdarma od 1500 Kč
Dárek k nákupu nad 1000 Kč
Doprava do 3-5 pracovních dnů