Legalizace konopí pro rekreační účely v podání USA je opět na vzestupu. Kdo se přidal tentokrát?

Legalizace konopí pro rekreační účely v podání USA je opět na vzestupu. Kdo se přidal tentokrát?

Mexiko, New York, Virginie schválily na počátku roku 2021 užívání, držení a pěstování marihuany jako legální. Zhruba za 14 dní po posledním státu Virginia se přidala se svým podpisem také guvernérka státu Nové Mexiko. Březen a duben představoval pro USA legalizační boom, co mu předcházelo a co bude následovat? A máme si celou situaci vysvětlovat jako první kroky na cestě k celosvětovému uvolnění pravidel konzumace marihuany pro soukromé účely?

Jak to začalo?

Naprostým americkým pionýrem v oblasti legalizace konopí pro rekreační účely je stát Colorado, který k tomuto kroku přistoupil již v roce 2012. V rámci prezidentských voleb v roce 2016 jej následovaly další státy, mezi něž se řadí Florida, Kalifornie, Arkansas, Severní Dakota, Nevada či Massachusetts. Loni se k nim přidaly také Montana, Arizona, New Jersey nebo Jižní Dakota. Čtyři státy, které toto téma otevřely v tomto roce, tak již v žádném případě nejsou první, jde spíše o pokračování masivní vlny legalizace, na jejíž pokračování můžeme být zvědavi.

Legální konopí pro zletilé ve státě New York

Již koncem března letošního roku přidal guvernér státu New York svůj podpis pod zákon legalizující konopí pro všechny zletilé obyvatele jeho 20 milionového státu. Některé části zákona se staly ihned platnými a začalo se připravovat otevření prvních obchodů, které budou prodávat konopí. K tomu by po schválení všech povolení mělo postupně docházet od začátku příštího roku. Každý nový obchod, který bude konopí chtít prodávat, bude muset samozřejmě disponovat povolením od nově vzniklého Úřadu pro správu konopí. Již nyní ale může každý plnoletý občas státu New York držet pro svoji vlastní potřebu až 85 g sušeného konopí. Kouření marihuany stejně jako užívání konopných produktů bude ve státě New York legální pro všechny občany starší 21 let, budou pro něj tedy platit téměř stejné podmínky jako pro konzumaci alkoholu.

Pokračování války Severu proti Jihu?

Z hlediska konopí se spíše než o válku jedná o spolupráci či následování kroků prvních odvážlivců. Přesto jsou však k legalizaci rekreačního používání marihuany svolnější severské státy. První vlaštovku na jihu představuje již zmíněný stát Virginia, který se stal ale již 16. státem USA, který k tomuto kroku přistoupil. Od července 2021 tak budou moci občané této země držet až 28 gramů sušiny konopí pro svou vlastní potřebu a pěstovat až 4 rostliny naráz. Stále však nebude legální marihuanu kouřit na veřejnosti. Otevření prvních obchodů s marihuanou se předpokládá nejdříve za další 3 roky. Ve všech amerických státech je ale držení a konzumace konopí na federální úrovni nelegální, což značně stěžuje situaci těm, kteří by s ním rádi obchodovali.

Následovat bude Mexiko

Zákon o legalizaci marihuany prošel horní komorou parlamentu již v listopadu roku 2020. V průběhu března roku následujícího k němu byly přidány pozměňující návrhy a teprve v dubnu došlo k jejich projednávání v senátu. Přičemž již v červnu roku 2019 přidal mexický prezident Enrique Pena Nieto svůj podpis pod zákon legalizující v jeho zemi využití léčebné marihuany. K přelomovému rozhodnutí došlo ale v Mexiku již v roce 2018, kdy tamní ústavní soud označil prohibici za protiústavní. Mexičtí vládní činitelé tak mají nemalý zájem na tom, vyřešit situaci ohledně legalizace konopí co nejdříve.

Česko mezi inovátory v oblasti konopí nepatří

Čeští politici prozatím k řešení otázky legalizace konopí nejsou příliš svolní a rozhodně nepatří v tomto ohledu za průkopníky, kteří by měli chuť se podílet na zavádění novinek. Z tohoto hlediska lze očekávat, že první v Evropě rozhodně nebudeme. Již nyní je ale z příkladu některých států USA, kterým otevření trhu s konopím přineslo nemalé zisky a množství pracovních příležitostí, jasné, že čím dříve k tomuto kroku přistoupíme, tím vyšší z něho můžeme mít výhody a zisk. Vzhledem k tomu, že i od případného schválení k vybudování potřebného byrokratického aparátu může uběhnout několik let, čím dříve k tomuto kroku přistoupíme, tím lépe.

Vše skladem, k odeslání
Doprava zdarma od 1500 Kč
Dárek k nákupu nad 1000 Kč
Doprava do 3-5 pracovních dnů