THCP - nejsilnější kanabinoid na světě

THCP - nejsilnější kanabinoid na světě

Mezi nejznámější kanabinoidy v konopí patří bezesporu CBD (Kanabidiol) a THC (Tetrahydrokanabinol). Kromě nich se v konopí vyskytuje okolo 200 dalších dosud známých fytokanabinoidů, z nichž většina dosud nebyla samostatně izolována ani pojmenována. Každou chvíli se však dozvídáme o nových studiích, které se fytokanabinoidy zabývají. Prostor pro objevy je na tomto poli totiž opravdu nezměrný.

Další kamínek do mozaiky kanabinoidů

Nedávná studie publikovaná v časopise Scientific Report s kanabinoidem THCP (tetrahydrokanabiporol), který dosud nebyl popsán, ale již nyní se zdá, že by mohl mít silnější účinky než známější THC. Stále však není jasné, jaké psychoaktivní účinky může vyvolat u člověka či v jakých známých odrůdách je nejvíce zastoupen. Přestože lidstvo využívá účinků konopí již po tisíce let, do nedávné doby nebylo jasné, jaký mechanismus je využíván pro navození psychoaktivních účinků. Teprve koncem 80. let přišli vědci s objevem soustavy speciálních receptorů CB1 a CB2 uvnitř lidského těla, která byla označena jako endokanabinoidní systém. Tyto receptory jsou ve zvýšené míře aktivovány nejen psychotropním kanabinoidem THC, ale i celou řadou dalších včetně těch nepsychotropních.

THCP - záhadný nový kanabinoid

Molekula THC se váže na receptory CB1 a CB2 prostřednictvím pětiuhlíkového postranního řetězce. Dosud známé přirozeně se vyskytující látky v konopí se vážou na endokanabinoidní systém podobně, v laboratoři však byly uměle připraveny sloučeniny s vyšším počtem uhlíků v postranním řetězci. Ten mají také dvě nově objevené sloučeniny, z nichž jednou je THCP. U něj se konkrétně jedná o 7 uhlíků v postranním řetězci, což z něho činní velmi afinní látku, která na receptory lidského endokanabinoidního systému působí až 30x silněji než THC.

Podobné účinky jako THC, ale silnější

Podle výsledků studií prováděných na zvířatech má THCP podobné účinky jako THC, jen je poněkud silnější. Na navození stejného efektu jej tedy stačí menší množství. Pokusy v laboratoři také naznačují, že THCP je mnohem více psychoaktivní než THC. Prozatím ale není známo, zda bude navozovat také intenzivnější omamné stavy u člověka. Zároveň není známo ani to, jaké odrůdy konopí tento nový kanabinoid obsahují ve zvýšené míře či zda je množství THCP napříč odrůdami stejné nebo různé.

Kdy budou další studie?

Prozatím vydalo italské ministerstvo zdravotnictví povolení pouze ke studiu odrůdy konopí FM2, která byla vyšlechtěna Vojenským chemickým farmaceutickým institutem ve Florencii.  Koncentrace THCP je v této odrůdě ale poměrně nízká a zřejmě není dostatečná ani pro vyvolání znatelného léčebného účinku. To ale nevylučuje možnost, že by u jiné odrůdy mohla být vyšší.

Na každého působí konopí jinak

Právě do sloučenin jako je THCP vkládají vědci naději, že by mohly odhalit příčinu široké variability reakcí na konopí. I v rámci studií prováděných se stejným množstvím konopí na dobrovolnících uvádějí jejich respondenti zcela odlišné psychotropní účinky. Jelikož nebyl THCP v rámci těchto studií detekován ani kvantifikován, je pravděpodobné, že by právě tento kanabinoid mohl být odpovědný za některé z rozmanitých účinků.

Vše skladem, k odeslání
Doprava zdarma od 1500 Kč
Dárek k nákupu nad 1000 Kč
Doprava do 3-5 pracovních dnů